21.8 C
Malaysia
Saturday, June 29, 2024

Latest Posts

Mihun Goreng Tomyam, Ikut Resipi Ini Boleh Masak Dalam 15 Minit!

Resepi bihun goreng tomyam perkongsian oleh Puan Zuraida Nur ini cukup disediakan untuk makan malam atau sarapan pagi.

Tempoh memasak juga tidak mengambil masa yang lama. Dalam 15 minit sahaja sudah siap masak satu hidangan yang membuka selera.

Buat mak-mak yang mahu menjimatkan masa, menu ini sangat sesuai dijadikan idea untuk dimasak pada bila-bila masa.

RESEPI BIHUN GORENG TOMYAM

Bahan-bahan:

  • 1 bungkus bihun (rendam)
  • 5 ulas bawang merah (cincang)
  • 5 ulas bawang putih (cincang)
  • 3 batang serai (titik)
  • 1 genggam udang geragau (cuci bersih)
  • Udang segar secukupnya
  • 2 sudu makan pes thai tom yam
  • 1/2 batang lobak merah (hiris)
  • Sayur sawi (hiris)

Cara memasak:

1. Tumis bawang merah, bawang putih dan serai hingga wangi. Kemudian masuk kan udang geragau tadi.

resepi bihun goreng tomyam

2. Bila sudah wangi boleh tambah pes tomyam, udang segar dan lobak merah. Kacau rata dan jangan lupa tambahkan garam secukup rasa.

3. Masukkan bihun dan gaul rata. Masukkan sawi, air 1-2 cawan dan daun limau purut. Tutup kuali dan biar hingga bihun lembut.

4. Bila bihun suka cukup rasa dan masak sempurna, angkat dan sedia untuk dihidangkan.

resepi bihun goreng tomyam

Info:

  • Kalau suka masak boleh masukkan hirisan cili padi
  • Boleh tambah bahan lain seperti isi ayam, sotong dan sebagainya

Kredit resipi dan gambar: Zuraida Nur via Rasa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Posts

Trending

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.