Sedang mencari idea menu jamuan raya untuk dibawa ke majlis potluck raya di sekolah anak ataupun tempat kerja? Jom MyResipi kongsikan beberapa idea menu potluck raya yang boleh dipertimbangkan untuk dimasak.
Acara makan-makan atau ‘potluck’ bukanlah perkara asing dalam kalangan masyarakat kita. Semestinya kita ingin membawa makanan yang menarik dan disukai ramai kan? Jadi mari kita ikuti resipi-resipi berikut di bawah.
IDEA MENU JAMUAN RAYA
1) Resipi Mi Goreng Basah
Bahan-bahan:
- 1 peket mee kuning
- Minyak untuk menumis
- 8 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang holland
- 2 tbsp cili kering kisar
Bahan lauk (mengikut cita rasa):
- Ayam cincang
- Udang
- Daging
Bahan sayur:
- Telur
- Sawi
- Tomato
Bahan sos & perasa:
- 5 tbsp sos cili
- 1 tbsp sos tomato
- 2 tbsp sos tiram
- 1 tbsp kicap manis
- 2 tbsp kicap pekat
- 1 tbsp sos ikan
- 1/2 tsp garam halus
- 1 tbsp gula atau secukup rasa
- 1/2tsp ajinomoto jika suka
- 1/2 cawan air
Cara penyediaan:
- Panaskan minyak masak, tumis bawang putih.
- Masukkan bawang h rnrn1) Resipi Mee Goreng Mamak yang Sedap
Mee goreng mamak merupakan hidangan yang popular di Malaysia. Ia adalah hidangan yang mudah disediakan dan mempunyai rasa yang sedap. Berikut adalah resipi mee goreng mamak yang boleh anda cuba di rumah.
Bahan-bahan:
– 300g mee kuning
– 2 sudu besar minyak masak
– 1 biji bawang besar, dihiris halus
– 3 ulas bawang putih, ditumbuk halus
– 2 sudu besar sos cili
– 1 sudu besar sos tiram
– 1 sudu besar sos tomato
– 1 sudu besar kicap manis
– 1 sudu teh serbuk lada hitam
– 1 sudu teh garam
– 1 batang daun bawang, dihiris halus
– 2 biji telur
– 100g udang, dikupas
– 100g daging ayam, dipotong kecil
– 100g sayur-sayuran (kubis, carrot, kobis bunga), dipotong halusCara-cara:
1. Rebus mee kuning sehingga lembut. Tapis dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
3. Masukkan sos cili, sos tiram, sos tomato, kicap manis, serbuk lada hitam, dan garam. Gaul rata.
4. Masukkan udang dan daging ayam. Tumis sehingga masak.
5. Pecahkan telur dan masukkan mee kuning. Gaul rata sehingga mee kuning dilapisi dengan telur.
6. Masukkan sayur-sayuran dan daun bawang. Gaul rata sehingga sayur-sayuran layu.
7. Angkat mee goreng mamak dari kuali dan hidangkan panas.Tips supaya mee goreng lebih sedap:
– Guna sos mencukupi, jangan kedekut bahan.
– Kalau nak ada kelainan, guna air rebusan daging dan hirisan daging. Memang sedap gila.
– Bawang putih kena banyak, tumbuk kasar-kasar.
– Masukkan sedikit cuka makan bila goreng mee. Lagi membangkitkan rasa.Kredit: Suhasnida Ismail
2) Menu Jamuan Raya – Resipi Bihun Goreng Kosong
Bihun goreng kosong adalah hidangan yang sesuai untuk jamuan raya. Ia adalah hidangan yang ringkas tetapi mempunyai rasa yang sedap. Berikut adalah resipi bihun goreng kosong yang boleh anda cuba di rumah.
Bahan-bahan:
– 1 biji bawang besar
– 3 ulas bawang putih
– 1 sudu kecil udang kering
– 2 atau 3 sudu cili kisar
– 2 sudu besar sos cili
– 1 atau 2 sudu besar sos tiram
– 3 sudu besar kicap
– 1 sudu besar gula
– Sedikit garam
– Serbuk perasa
– 3 biji telur
– 1 bungkus bihunCara-cara:
1. Kisar bawang besar, bawang putih, dan udang kering. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga kekuningan dan naik bau.
2. Masukkan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan sos cili, sos tiram, dan kicap. Kacau sehingga sebati.
4. Letakkan gula, garam, dan serbuk perasa. Gaul rata.
5. Ketepikan sos tumisan, masukkan telur. Biarkan sekejap.
6. Akhir sekali, masukkan bihun. Kacau hingga sebati.
7. Siap, selamat mencuba!Kredit: Liza Idris
3) Resipi Bihun Goreng Singapore
Bihun goreng Singapore adalah hidangan yang popular di Singapura. Ia mempunyai rasa yang unik dan lazat. Berikut adalah resipi bihun goreng Singapore yang boleh anda cuba di rumah.
Bahan-bahan:
– 1 biji bawang besar
– 3 ulas bawang putih
– 1 sudu kecil udang kering
– 2 atau 3 sudu cili kisar
– 2 sudu besar sos cili
– 1 atau 2 sudu besar sos tiram
– 3 sudu besar kicap
– 1 sudu besar gula
– Sedikit garam
– Serbuk perasa
– 3 biji telur
– 1 bungkus bihunCara-cara:
1. Kisar bawang besar, bawang putih, dan udang kering. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga kekuningan dan naik bau.
2. Masukkan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan sos cili, sos tiram, dan kicap. Kacau sehingga sebati.
4. Letakkan gula, garam, dan serbuk perasa. Gaul rata.
5. Ketepikan sos tumisan, masukkan telur. Biarkan sekejap.
6. Akhir sekali, masukkan bihun. Kacau hingga sebati.
7. Siap, selamat mencuba!Kredit: Liza Idris