30.3 C
Malaysia
Friday, June 28, 2024

Latest Posts

Resipi Mi & Bihun Mudah & Sedap Untuk Jamuan Raya!

Sedang mencari idea menu jamuan raya untuk dibawa ke majlis potluck raya di sekolah anak ataupun tempat kerja? Jom MyResipi kongsikan beberapa idea menu potluck raya yang boleh dipertimbangkan untuk dimasak.

Acara makan-makan atau ‘potluck’ bukanlah perkara asing dalam kalangan masyarakat kita. Semestinya kita ingin membawa makanan yang menarik dan disukai ramai kan? Jadi mari kita ikuti resipi-resipi berikut di bawah.

IDEA MENU JAMUAN RAYA

1) Resipi Mi Goreng Basah

menu jamuan raya

Bahan-bahan:

  • 1 peket mee kuning
  • Minyak untuk menumis
  • 8 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang holland
  • 2 tbsp cili kering kisar

Bahan lauk (mengikut cita rasa):

  • Ayam cincang
  • Udang
  • Daging

Bahan sayur:

  • Telur
  • Sawi
  • Tomato

Bahan sos & perasa:

  • 5 tbsp sos cili
  • 1 tbsp sos tomato
  • 2 tbsp sos tiram
  • 1 tbsp kicap manis
  • 2 tbsp kicap pekat
  • 1 tbsp sos ikan
  • 1/2 tsp garam halus
  • 1 tbsp gula atau secukup rasa
  • 1/2tsp ajinomoto jika suka
  • 1/2 cawan air

Cara penyediaan:

  1. Panaskan minyak masak, tumis bawang putih.
  2. Masukkan bawang h rnrn1) Resipi Mee Goreng Mamak yang Sedap

    Mee goreng mamak merupakan hidangan yang popular di Malaysia. Ia adalah hidangan yang mudah disediakan dan mempunyai rasa yang sedap. Berikut adalah resipi mee goreng mamak yang boleh anda cuba di rumah.

    Bahan-bahan:
    – 300g mee kuning
    – 2 sudu besar minyak masak
    – 1 biji bawang besar, dihiris halus
    – 3 ulas bawang putih, ditumbuk halus
    – 2 sudu besar sos cili
    – 1 sudu besar sos tiram
    – 1 sudu besar sos tomato
    – 1 sudu besar kicap manis
    – 1 sudu teh serbuk lada hitam
    – 1 sudu teh garam
    – 1 batang daun bawang, dihiris halus
    – 2 biji telur
    – 100g udang, dikupas
    – 100g daging ayam, dipotong kecil
    – 100g sayur-sayuran (kubis, carrot, kobis bunga), dipotong halus

    Cara-cara:
    1. Rebus mee kuning sehingga lembut. Tapis dan ketepikan.
    2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
    3. Masukkan sos cili, sos tiram, sos tomato, kicap manis, serbuk lada hitam, dan garam. Gaul rata.
    4. Masukkan udang dan daging ayam. Tumis sehingga masak.
    5. Pecahkan telur dan masukkan mee kuning. Gaul rata sehingga mee kuning dilapisi dengan telur.
    6. Masukkan sayur-sayuran dan daun bawang. Gaul rata sehingga sayur-sayuran layu.
    7. Angkat mee goreng mamak dari kuali dan hidangkan panas.

    Tips supaya mee goreng lebih sedap:
    – Guna sos mencukupi, jangan kedekut bahan.
    – Kalau nak ada kelainan, guna air rebusan daging dan hirisan daging. Memang sedap gila.
    – Bawang putih kena banyak, tumbuk kasar-kasar.
    – Masukkan sedikit cuka makan bila goreng mee. Lagi membangkitkan rasa.

    Kredit: Suhasnida Ismail

    2) Menu Jamuan Raya – Resipi Bihun Goreng Kosong

    Bihun goreng kosong adalah hidangan yang sesuai untuk jamuan raya. Ia adalah hidangan yang ringkas tetapi mempunyai rasa yang sedap. Berikut adalah resipi bihun goreng kosong yang boleh anda cuba di rumah.

    Bahan-bahan:
    – 1 biji bawang besar
    – 3 ulas bawang putih
    – 1 sudu kecil udang kering
    – 2 atau 3 sudu cili kisar
    – 2 sudu besar sos cili
    – 1 atau 2 sudu besar sos tiram
    – 3 sudu besar kicap
    – 1 sudu besar gula
    – Sedikit garam
    – Serbuk perasa
    – 3 biji telur
    – 1 bungkus bihun

    Cara-cara:
    1. Kisar bawang besar, bawang putih, dan udang kering. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga kekuningan dan naik bau.
    2. Masukkan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
    3. Masukkan sos cili, sos tiram, dan kicap. Kacau sehingga sebati.
    4. Letakkan gula, garam, dan serbuk perasa. Gaul rata.
    5. Ketepikan sos tumisan, masukkan telur. Biarkan sekejap.
    6. Akhir sekali, masukkan bihun. Kacau hingga sebati.
    7. Siap, selamat mencuba!

    Kredit: Liza Idris

    3) Resipi Bihun Goreng Singapore

    Bihun goreng Singapore adalah hidangan yang popular di Singapura. Ia mempunyai rasa yang unik dan lazat. Berikut adalah resipi bihun goreng Singapore yang boleh anda cuba di rumah.

    Bahan-bahan:
    – 1 biji bawang besar
    – 3 ulas bawang putih
    – 1 sudu kecil udang kering
    – 2 atau 3 sudu cili kisar
    – 2 sudu besar sos cili
    – 1 atau 2 sudu besar sos tiram
    – 3 sudu besar kicap
    – 1 sudu besar gula
    – Sedikit garam
    – Serbuk perasa
    – 3 biji telur
    – 1 bungkus bihun

    Cara-cara:
    1. Kisar bawang besar, bawang putih, dan udang kering. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga kekuningan dan naik bau.
    2. Masukkan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
    3. Masukkan sos cili, sos tiram, dan kicap. Kacau sehingga sebati.
    4. Letakkan gula, garam, dan serbuk perasa. Gaul rata.
    5. Ketepikan sos tumisan, masukkan telur. Biarkan sekejap.
    6. Akhir sekali, masukkan bihun. Kacau hingga sebati.
    7. Siap, selamat mencuba!

    Kredit: Liza Idris

Bahan kisar:

  • 3-4 biji bawang merah
  • 5-6 biji bawang putih
  • 1 sudu lada hitam
  • 2 sudu udang kering
  • 2 inchi halia

Bahan lain:

  • 400 gram bihun. Saya guna jenama Faiza, bihun lembut dan tak mudah hancur.
  • Udang (dibuang kulit)
  • Isi ayam
  • Fish Cake
  • Daun kucai
  • Lobak merah
  • Cili
  • Garam/ Gula

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar yang sudah dikisar. Tumis sehingga naik bau dan sedikit garing.
  2. Masukkan isi ayam, fishcake dan udang. Gaul rata sehingga masak.
  3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  4. Kemudian, masukkan bihun yang sudah direndam dengan air sehingga lembut.
  5. Masukkan lobak merah, kucai dan cili. Gaul sebati dan siap!

Baca juga: Tips Goreng Bihun Supaya Tak Hancur, Lembut Elok & Tahan Sampai Malam

Kredit: Zaky Mat Ali

4) Resipi Maggi Goreng Special

menu jamuan raya

Bahan-bahan:

  • 3 paket maggi kari (setengah masak)
  • 3 paket perencah maggi kari
  • Telur 3 biji
  • Sawi
  • Taugeh
  • Tomato 1 biji
  • Lobak merah
  • Bawang putih 7 ulas diketuk
  • Bawang merah 5 biji dihiris
  • Cili merah
  • Cili hijau
  • 3 sudu besar cili kisar
  • Fishball
  • Meatball
  • 1 sudu kecil serbuk belacan
  • Sos cili 1 sudu besar
  • Sos tomato 1 sudu kecil
  • Sos tiram 1 sudu besar
  • Sos ikan 1 sudu kecil
  • Kicap Manis 1 sudu besar
  • Light soy sauce 1 sudu kecil
  • Serbuk lada putih

Cara memasak:

  1. Tumis bawang putih sehingga garing.
  2. rnrn

  3. Masukkan bawang merah dan masak sehingga keperangan.
  4. Tumiskan cili sehingga pecah minyak. Kemudian, masukkan fishball dan meatball. Masak sebentar.
  5. Pecahkan telur dan masak seperti scramble egg.
  6. Tambahkan sos tiram, sos cili, sos tomato, serbuk belacan, kicap manis, dan perencah maggi. Gaul rata.
  7. Masukkan sawi, taugeh, lobak merah, dan tomato. Gaul rata.
  8. Tambahkan sos ikan dan light soy sauce (jika kurang masin).
  9. Taburkan serbuk lada putih dan tambahkan sebiji telur lagi. Gaul sebati sehingga berasap.
  10. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!
  11. Kredit: Nurul Ateekah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Posts

Trending

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.