23.9 C
Malaysia
Friday, June 28, 2024

Latest Posts

Stok Cili Boh Tahan Berbulan Tak Berkulat, Masukkan INI Masa Rebus Dan Kisar

Masalah utama mak-mak ialah stok cili boh cepat rosak. Dah simpan dalam peti sejuk pun kulat putih muncul bertompok pada permukaan. Dah lah berkulat, baunya pula tengik. Nak tak nak memang terpaksa buang.

Walaupun dah mencuba pelbagai petua seperti mengisar dengan minyak, ramai yang mengakui stok cili mudah berkulat.

image/svg+xmlOpenclipartClose Button2013-09-18T11:23:45A round black close button with a white, thick, X in the center. https://openclipart.org/detail/183568/close-button-by-henrikhoff-183568henrikhoffblackclose buttoncrossiconwhitex
Advertisement

Ikuti tips dan petua dari Cik Puan Cikyuyun Mikhairi supaya tidak terbazir begitu sahaja stok cili boh di rumah.


TIP STOK CILI BOH TAK BERKULAT

stok cili boh

Ujarnya, petua cili kering kisar lambat rosak atau basi ialah dengan memasukkan garam ketika merebusnya. Berikut langkah-langkah petua:

1. Semasa merebus cili, letakkan lima sudu teh garam.

2. Rebus cili tersebut hingga masak.

3. Kemudian bilaskan ia dengan air suam.

4. Toskan dan kemudian kisar dengan satu sudu teh garam.


PETUA CILI API TAK MUDAH BUSUK

Tak hanya cili kering kisar, cili api juga bahan yang selalu dijadikan rencah masakan masyarakat kita. Terpaksa membeli satu paket atau dalam kuantit yang banyak, sayang pula kalau ia rosak begitu sahaja.

Apa kata ikut petua ini. Beliau juga turut berkongsi tip menyimpan cili api agar tidak lekas busuk.

1. Sebelum disimpan buang bahagian tangkainya.

2. Cuci bersih dan tos cili sehingga kering.

3. Simpan di dalam bekas bertutup bersama tiga hingga empat ulas bawang putih yang telah dikupas.

4. Simpan stok cili api ini di bahagian chiller peti sejuk anda.

5. Cili akan tahan dua hingga tiga minggu.


Semoga bermanfaat!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Posts

Trending

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.